Lavendel - beroligende, rensende, fredfyldt

lavendel i dit liv

27 fantastiske måder lavendel hører til i hverdagen 

smør på fødderne af børn der sover uroligt, eventuelt hav en krukke med 1 dl kokosolie blandet med 3 dråber lavendel stående klar.

dryp lavendelolie på en hvedepude efter den er varmet op

Diffuse lavendel i soveværelset den sidste time, inden søvnen

Fjern myggestikkende kløe med en dråbe ren lavendelolie

Dryp lavendelolie på håndledene for indre ro, fredfyldt fridag, stilhed i hertet

Sensitive børn har glæde af kokosolie med lavendel, i håret eller på overkroppen. Lad dem selv mærke efter

bland lavendelolie i jojobaolie og lad teenagere med problematisk hud, bruge dette i stedet for ansigtscreme

Lavendel er fred i sjælen

Lavandula angustifolia er plantens latinske navn, hvilket formodentlig stammer fra verbet lavare - 'at vaske', hvilket svarer meget godt til, at både romerne, fønikerne, de gamle grækere og egypterne benyttede sig af lavendelplantens rensende egenskaber, når de skulle vaske sig selv, vaske tøj og som parfume. 

I middelalderen ved man, at lavendelblomster blev strøet på borgenes gulve for at desinficere og dufte godt. I vor tid - i hvert fald i vores bedsteforældres generation - lægges gazeposer med tørret lavendel i undertøjsskuffen og i sengetøjet; dels for at få det til at dufte godt og dels imod møl. 

Lavendel er ro og balance

Det højere indhold er estere er især det, der gør lavendel beroligende og traditionelt brugt mod søvnløshed, uro, angst og stress. Men med sine over 150 aktivstoffer anses lavendel for at være virksom overfor en række andre ting såsom: 

  •  hudproblemer f.eks. akne, udslæt, kløende myggestik
  •  irriteret hovedbund, skæl og lus,
  •  svamp, både fodsvamp, candida med flere,
  •  visse former for muskelsmerter og ledsmerter (virker lindrende overfor selve smerten men ikke nødvendigvis overfor en eventuel underliggende tilstand),
  •  kramper dvs. muskelkramper og også menstruationssmerter,
  •  oppustethed ved dels at afslappe tarmene og dels stimulere produktionen af galde, hvilket også gør, at planten kan lindre visse former for kvalme (dog ikke graviditetskvalme) og diarré,
  •  visse respiratoriske gener kan også lindres af lavendel.

Tre hurtige lavendel-hacks

Lavendel i luften

Når vi diffuser lavendel i soveværelset, gør det søvnen dyb og alligevel blid, vi sover længere og vågner gladere. Lavendel i diffuseren er også det helt rigtige, hvis man oplever uro, stress, frygt - eller har brug for at flytte sig helt væk fra disse. Lavendel i luften er mildt, og dog effektfuldt. 

Lavendel i badet

Tilsæt 3 lavendeldråber i dit fodbad, gerne sammen med 1 dl epsom salt, eller 5 dråber i et karbad. Lavendel vil virke både rensende og styrkende for huden, smertelindrende for ledsmerter, afhjælpe svamp - også candida. 

Lavendel i kokos

En lille glaskrukke fra en ansigtscreme eller købt til formålet med en dl kokosolie af rigtig god kvalitet blandet med ti dråber lavendelolie kan blive din bedste ven. Lidt på fødderne til dem, der sover uroligt, lidt i året, hvis det ugler meget eller man har brug for den indre ro, lidt på overkroppen på følsomme børn, lidt der, hvor huden har det svært.